LAGER

LAGER

Słowa lager odnośnie piwa można używać w dwóch znaczeniach. Bardziej ogólne dotyczy całej rodziny piw wytwarzanych przy użyciu dolnej fermentacji. Drożdże używane w tym procesie wymagają niskiej temperatury otoczenia, od 6 do 10 stopni Celcjusza. Wpływa ona pozytywnie na procesy zachodzące wewnątrz trunku i na zapach charakterystyczny dla tego gatunku. Po odfermentowaniu drożdże opadają na dno, stąd nazwa całego procesu. Do piw tego typu zalicza się: pilzeńskie (jasne, pełne, najczęściej produkowane w Polsce), monachijskie (ciemne, słodkawe) oraz dortmundzkie (jasne, w Polsce nie jest produkowane).
Drugie znaczenie tego wyrazu jest węższe i dotyczy jednego z najbardziej znanych piw dolnej fermentacji, właśnie lagera. Istnieje kilka odmian: ciemne, jasne, standardowe i premium.

Nazwa wzięła się od niemieckiej nazwy Lagerbier, która z kolei powstała od słowa lagern oznaczającego leżakować. Niska temperatura, która była wymagana, wpływała na okres warzenia tego piwa. Było ono przede wszystkim produkowane w miesiącach zimowych, kiedy temperatury w piwnicach były dosyć niskie. Lager świetnie nadaje się do dłuższego przechowywania w warunkach chłodniczych. Dlatego składowano go w piwnicach wypełnionych lodem. Pozwalało to na spożywanie go, aż do późnej jesieni.
W dzisiejszych czasach do produkcji piw typu Lager używa się dodatkowo składniki niesłodowe, takie jak: kukurydza, cukier, pszenica, proso czy ryż. Np. kampania piwowarska stworzyła czerwonego Lagera o wyrazistym smaku i oryginalnym czerwono-bursztynowym kolorze. 

Opinie (0)
Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Ocena: 3/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)
Ocena: 4/5 (1 opinia)
Ocena: 5/5 (1 opinia)