Wiele osób, które są smakoszami złocistego trunku, powiedzą, że piwo bezalkoholowe to nie piwo. Zawartość alkoholu wynosi 0 lub maksymalnie 0,5%. Smak i zapach są zupełnie inne i nie da się tego pić. Jednak nie jest to do końca prawda. Istnieją produkty tego typu, które są niskiej jakości i rzeczywiście ciężko nazwać je piwem. Jest to kwestia tego w jaki sposób odbywa się produkcja. Ogólnie warzenie piwa bezalkoholowego przeprowadzane jest tradycyjnymi metodami. Jedynie jest przerywane w odpowiednim momencie, aby nie doszło do wytworzenia alkoholu. Dzięki temu zachowane są wszystkie walory piwa alkoholowego, również tak bardzo istotny smak.
Trunek ten jest przeznaczony dla każdego. Powstał szczególnie z myślą o osobach uwielbiających smak piwa, ale nie mogących spożywać alkoholu, czyli kobiety w ciąży i karmiące piersią, kierowcy, sportowcy, osoby chore oraz te na diecie.
Jakie właściwości ma piwo bezalkoholowe? Przede wszystkim jest mniej kaloryczne. Pół litra tego piwa dostarcza około 120kcal. Wynika to z cukru, który nie został przetworzony na alkohol. Istnieje kilka piw bezalkoholowych, pszenicznych, które zostały uznane za napoje izotoniczne, np. Erdinger, Paulaner Hefe-Weissbier. Zawierają one wiele składników mineralnych, takich jak: potas, magnez czy sód, oraz elektrolity i niektóre witaminy grupy B.
Oczywiście można otrzymać piwa bezalkoholowe produkcji polskich browarów, ale nie wszystkie mają smak i aromat tradycyjnego złotego trunku. Lepiej zainwestować więcej i nie zrazić się do wyrobów tego typu.
Twoja opinia została dodana i wkrótce pojawi się na karcie produktu